Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2009 19:54 - Аз съм ти... на 50
Автор: aroundus Категория: Други   
Прочетен: 7135 Коментари: 25 Гласове:
1

Последна промяна: 11.06.2009 19:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Обичаше дъжда. И той обикновено отвръщаше на чувствата му. Но не и днес. След трудния ден в училище и всички гадни мисли, които се въртяха в главата му напоследък, той искаше просто да се прибере, да си легне, да се свие в ъгъла и да поспи. Погледна часовникът си- автобусът нямаше да дойде още поне 15 минути. Той изсумтя и тръгна към спирката- беше стара и порутена, но поне предлагаше подслон от дъжда. Мразеше спирките- основно заради странните хора, въртящи се около тях. Този път страховете му се оправдаха- в ъгъла, под порутените ламарини на спирката, нещо се беше завило. Когато усети, че не е само, въпросното нещо подаде горния си завършек на тялото- странно същество беше- личеше си, че не се бе бръснало от месеци, брадата му беше осеяна с трохи от стара храна, лицето му беше състарено допълнително и само очите му напомняха, че някога е било човек. А миризмата, лъхаща от него, загатваше откъде си намира храна. Момчето се дръпна в другия край на старата спирка, с надеждата да не му се наложи да комуникира с вмирисаното същество. Спокойствието в момчето, предизвикано от мълчанието, бавно нарастваше, докато клошарят проговори:
- Трудно е за вярване, но един ден ще свършиш точно като мен.- в гласа му нямаше агресия, само болка, примесена с разочарование. Момчето го игнорира и клошарят продължи с плътен, гърлен глас:
- Прибираш се сам. Няма на кого да се обадиш по телефона да те прибере. Изглежда не си популярен сред връстниците си. Да, би могъл да си просто "загубеняк", но и двамата знаем, че нещата не стоят точно така. Отказваш да участваш в системата за "готини" и "смотани". Не искаш да играеш по тези правила. Защото си го открил. Разбрал си го.- каза брадясалият и извади карамелен бонбон от джоба си- Открил си, че светът е като този бонбон. Опаковката те кара да си мислиш, че е вкусен и сладък, но веднъж да я разкъсаш и ще видиш, че бонбонът отдолу е развален...изгнил. Ще те разболее и ще ти вземе много повече, отколкото може да ти даде. Повечето хора ще пропилеят животите си в опити да развият хартията. Повечето хора няма да разберат истината. И това ти харесва. Кара те да се чувстваш повече от тях. По-възвишен си. Възхитен си от себе си и базираш целия си живот върху това. Дори отказваш да комуникираш с тези, които не са на същото ниво. Прави са, когато ти казват, че си надменен. И точно това ще те събори. Повярвай ми, знам. Ще продължаваш да отказваш да правиш и най-малкия компромис, за да останеш възхитен от себе си. Ще продължаваш да режеш хората, различни от теб и понякога ще се чувстваш самотен, за да останеш възхитен от себе си. Отказваш да правиш компромиси относно човекът, който искаш да бъдеш. И ще ти струва прекалено много. Повярвай ми, знам. Сега е лесно- но няма винаги да е така. Ще дойде време, в което ще разбереш, че идеалите няма да ти изхранят семейството. Мечтите няма да ти осигурят топли дрехи. Възвишеността няма да си струва, ако се превърнеш в миризливо същество, което си говори за бонбони с разни хлапета по спирките. Знаеш ли, сега това не ти харесва, но дори и твоето тяло има нужда от захарта на бонбона- и брадатият погълна изгниващия карамел.- Горчи. Но не толкова, колкото си мислиш. Не казвам, че трябва да жертваш себе си. Грешка е да се превърнеш в нещо без врат, зад кола с тъмни стъкла. Не си струва да изгубиш себе си. Не си струва да жертваш идеалите и възвишеността си, за да имаш кола, къща, трофейна жена и разни други материални неща. Не си струва да продадеш съвестта си.  но е грешно и да опитваш да живееш извън света. Защо ти е цялата тази възвишеност, защо ти е всичко, което печелиш от начина си на живот, ако не можеш да го използваш практически. Ако се получи така, вече дори няма да го искаш. Повярвай ми, знам. Затова ти казвам, че трябва да се адаптираш. Трябва да се научиш да поемаш малко горчилка отвреме-навреме, за да оцелееш. Не прекалено много, нито прекалено малко. Трябва да търсиш това, което материалистите биха нарекли "златната среда". Бягай от крайностите, но все пак бъди наясно кога трябва да отстъпиш. Знаеш, понякога мъдрия отстъпва.
Думите му бяха прекъснати от звука на отварящи се автобусни врати. Момчето се качи набързо, но преди това обърна глава и изрече тихо: "Благодаря.". А старият човек отново се зави през глава с разпокъсаното си одеало и заспа...
                                                                                                                    
                                                                                                                          WR


Тагове:   морал,


Гласувай:
1



1. ledzeppelin - ..
11.06.2009 19:56
Доста наивна гледна точка.

(без да искам да те обидя)
цитирай
2. aroundus - WR
11.06.2009 20:00
Няма проблем, стига да обясниш.
цитирай
3. ledzeppelin - ..
11.06.2009 20:34
Ами всички тези неща за света и как ние трябва да оцеляваме в него,къде трябва да стоим и примиряването с по-малкото зло.Няма шаблон,няма план,няма такива обобщени образи като тези,които представяш.Това не е твоя живот,ти си на живота. ;)
цитирай
4. injir - , , Златната среда, , и твоята път...
11.06.2009 21:21
,,Златната среда,, и твоята пътека,където можеш да се движиш по своите правила.
цитирай
5. aroundus - WR
11.06.2009 21:28
:)
цитирай
6. mrazekoff - Много е хубаво и
11.06.2009 22:22
ще кажа защо. Преди няколко дни говорихме с един приятел на една тъжна тема, тогава той каза една изключително мъдра мисъл, която много ми хареса:
"Човек не знае какво губи, когато печели, и не знае какво печели когато губи"
Мисля, че цялата тази история се свежда в това велико, мъдро прозрение. Не си въобразявайте, че Вашата точка е единствено правилната и Вие сте на точното място, винаги имайте едно наум и се вслушвайте в околните, независимо кои са те....
Благодаря, за хубавия материал......
цитирай
7. aroundus - WR
11.06.2009 22:28
Аз благодаря за коментара.
цитирай
8. injnina - Много точен
11.06.2009 22:32
анализ на ситуацията около момчето, което отказва да играе на "смотани" и готини"!
Поздрави! Понякога наистина трябва един "външен" човек, не от нормалната среда , който да те накара да се замислиш поднасяйки друга гледна точка. Е, наистина може да се спори дали би бил Той на 50? мОЖЕ БИ В ПРЕНОСЕН СМИСЪЛ!!!
цитирай
9. aroundus - WR
11.06.2009 22:37
Преносен, разбира се.

Мерси.
цитирай
10. goby3 - :)
12.06.2009 18:47
Момче-това е.....абе,би бтрябвало да разполагаме с повече думи!!!
Ще го кажа така:много,МНОГО е хубаво!!!
Благодаря ти!!!
Уникално е най-вече,поради възрастта ти-явно не толкова крехка,колкото мисля!!!
Получаваш прозрения и си мъдър за годините си!
Поздравявам те!
цитирай
11. lado - Не е вярно, че е хубаво. Тези, на к...
13.06.2009 09:04
Не е вярно,че е хубаво.
Тези,на които им харесва ,имат право за себе си.
Ако толкова много те напъва да пишеш,което е хубаво,
трябва:
да четеш много,
да научиш българския ,
да си обогатиш речника.
Намери си някой,който да те напътства добронамерено - задължително литератор.
ВСИЧКО ТОВА ! УСПЕХ !
цитирай
12. aroundus - WR
13.06.2009 09:39
Нали съзнаваш факта, че героите ми са хлапак и клошар и няма да звучи намясто, ако някой говори прекалено интелектуално. И все пак съм сигурен, че имам нужда от развитие- затова е писането, затова са и критиките. Благодаря ти.
цитирай
13. lado - искрено ти желая успех, толкова ...
13.06.2009 11:09
Искрено ти желая успех,толкова млад човек има всички изгледи да постигне много,но само ако работи в правилната посока - езикът ни е прекрасен и безкрайно богат.Не е въпроса в интелекта на героите ти.Утре ще решиш да опишеш природна картина - там няма друг интелект,освен твоя.Изразните средства трябва да се владеят.Употребата на епитета "гнил" не приляга за бонбон - захарта в него не позволява,два пъти "порутен" за ламарини също не е проява на добър вкус.Житейският ти опит е недостатъчен,за да има достоверност в диалога - с колко клошари си говорил,с колко пропаднали пияници си водил безнадеждни разговори? Трябва ти водач,и той трябва да е литератор,филолог,или нещо подобно...И запомни - за каквото и да пишеш,ти си зад повествованието - не твоите герои ,ти ги управляваш,ти правиш сравненията,ти използваш метафорите,алегориите,гротеската ,иронията,внушението - бори се с правилните средства .Успех
цитирай
14. aroundus - WR
13.06.2009 11:28
Мотивираш ме да работя по-усилено и да преценявам внимателно всяка дума. Благодаря за конструктивната критика.
цитирай
15. lado - и аз благодаря, че не ме нарече до...
13.06.2009 12:03
и аз благодаря,че не ме нарече досаден и ретрограден ...
цитирай
16. goby3 - :)НЕ Е ВЯРНО,ЧЕ НЕ Е ХУБАВО!!!
13.06.2009 14:36
Що все,първата ни работа е да критикуваме???
Градивно-разбирам,но не разбирам друго-защо си спестяваме похвалите,когато има причини за тях?
За мен факта,че ума на един толкова млад човек,е зает с въпросите на битието и успява да ги интерпретира така филосовски,вместо да се тревожи от де пари за наркотици,или чалга концерт,си е повод за една

ГОЛЯМА ПОХВАЛА!!!

За това и ще я повторя:

БРАВО,МОМЧЕ ! И ТИ БЛАГОДАРЯ ЗА ПОЛОЖИТЕЛНИЯТ ОБРАЗ НА ТИНЕЙДЖЪРА,КОЙТО СИ СЪЗДАДОХ,БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЕБ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
17. aroundus - WR
13.06.2009 19:05
Мерси отново :)

Няма за какво да съдиш човека- мотивите му бяха добри.
цитирай
18. veselaj - Браво за написаното. Само със &q...
14.06.2009 06:44
Браво за написаното. Само със "златната среда" не съм много съгласна. Трябва са се стремиш към онова, което наистина искаш. Замисли се колко от нещата искаме даради другите - дрехи, коли и т.н. Ако избираш нещата по стойността им, а не по цената може би на 50 ще разбереш, че е по-забавно да се возиш на количките пред Практикер и да си направиш колекция от облаци :)))
цитирай
19. анонимен - Едно голямо браво
17.06.2009 17:15
Да, определено си се справил чудесно:). Човек/тийнейджър, който реши да чете подобни творби (защото наистина това пред мен е една творба!) може да разбере и да си вземе поука от контекста. Единственият ти проблем, наистина, е стилистиката, но с нея би се оправил, ако си прочетеш някое помагало от 7. клас (нещата се забравят лесно ;)). Дерзай.
цитирай
20. aroundus - WR
17.06.2009 18:55
Такава е идеята- да има нещо дидактическо във всичко това.

Знам си слабото място :). Просто трябва да спра да пиша нещата за 15 минути и да обмислям повече. Чувствайте се поканени да четете следващите ми неща и да видим дали ще отбележа напредък :)
цитирай
21. teenconfessor - айдеее върнаха те в 7ми клас :)
18.06.2009 02:31
btw аз много обичам внезапно свършващи текстове и дори май прекалявам с тях (въпреки че не съм постнала всичко), явно ги харесваш и ти, но като техен фен бих казала че края на историята ти беше предсказуем за мен :)
цитирай
22. анонимен - Някои неща, които трябва да се знаят;)
18.06.2009 12:43
"айдеее върнаха те в 7ми клас :)"
Не съм го връщала в 7. клас, просто дотогава се изучава граматиката в българския език: текст и признаци на текста, думата като езикова единица, части на речта, дума и контекст, художествен текст - метафорична употреба на езикови средства, публицистичен текст, лексикална и граматическа съчетаемост на думите, неметафорична и метафорична употреба на думите в речта, емоционално-оценъчна и експресивна лексика, употреба на устойчиви (фразеологични) словосъчетания, части на изречението, видове изречения по състав и др. Авторът пише грамотно, но лексикалната му култура има оттенъци на разговорната реч, които не са допустими, особено в този текст. Тъй че, ако си припомни някои неща от теорията и поредактира текста, той ще бъде изключително творение! Поздрави:).
цитирай
23. hornet - Другото „Аз“
19.07.2009 05:57
...Бездомника-може би е другото „аз“,който всеки един има в себе си... Иначе казано ..повечето участници в „коментарите“ ти се вземат много навътре. Това е типично. Успехи момчета-важното е че мислите и имате смелостта да се изказвате в писмен вид - за сметка на други !
цитирай
24. анонимен - aroundus - WR
08.11.2009 09:50
Няколко месеца не мога да спра да препрочитам този текст... Чета те, чета те, чета те... Не ми писва. :)
цитирай
25. анонимен - Оля
06.06.2010 11:45
Обожавам този разказ. И сега, след определени събития, с които си наясно... :))))) Ти си знаеш.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aroundus
Категория: Други
Прочетен: 191673
Постинги: 46
Коментари: 369
Гласове: 1498
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол