Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2009 17:04 - България и емиграцията
Автор: aroundus Категория: Други   
Прочетен: 3981 Коментари: 6 Гласове:
1

Последна промяна: 12.06.2009 17:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Той беше българин в Германия.Не беше виждал родината и близките си от години.От около 7.Той бе принуден да напусне България.Въпреки,че имаше висше образование, не можа да се сдобие с авторитетна и добре платена работа.Когато отидеше да кандидатства за някаква длъжност винаги го изместваше някой с голям човек зад гърба си.Хората с връзки го изместваха и когато минаваше перфектно всички изпити за длъжността.На хората не им пукаше,че има висше образование и наемаха Пешо Христов,племенник на важната клечка Драган Христов.Та,нашият герой знаеше,че е по-добър от другите.Но това не го успокояваше особено.Наложи се да работи нископлатена работа като пазач.Но тази алтернатива траеше за кратко.Реши да емигрира.Да започне нов живот в чужбина.И така заживя в Германия,където изкарваше добри пари.Чуждата държава му бе осигурила добре платена работа,бе създал и семейство.Но след около година започна да чувства носталгия по родината си.И ето че,сега,7 години след като напусна България,той реши да я посети отново.

     След кацането на летището в София той се отправи директно към родния си град.Видя родното си място.Видя близките и роднините си.Говориха си с часове.Нормално.Все пак не са се виждали от 7 години.Майка му го попита как живеят пенсионерите в Германия.Той и отвърна,че са бедни като тези в България. Излъга я,защото ще започне да се оплаква,ако знае,че там пенсионерите  живеят по-добре.Всъшност той ги беше виждал да излизат с пълни торби от супермаркетите и знаеше,че лятото ходят на море в държави като България.В престоя си той искаше да научи текущите събития в родината си.Затова гледаше новините.А те бяха само мрачни.Като `Тийнейджър съсече свой връстник с брадва`,`Пиян младеж без книжка уби двама на пътя`,`Европейския съюз спря пари на България поради корупция в държавата` или `Москвич пропадна в дупка на пътя`.Четеше и вестници.Там прочете как по време на честването на  годишнина от смъртта на Христо Ботев лидерът на националистическата партия куфее с думите:`Цветанов,разтвори си бузките!Так!`

   -`Това ли са патриотите в България?` - помисли си той.Във вестника прочете още как хора със странни горни израстъци на тялото могат да си купят шофьорска книжка без да минават курсове.Естествено,после ще убиват на пътя.А,този,който продавал книжки,заемал висок пост.Прочете и как изверг,убил трима души,получава присъда от едва 10 години затвор.Емигрантът излизаше на разходки из града,където е израстнал.Нахлуха спомени.Всяко място му напомняше някаква случка.На една от улиците видя как едно момче рита малко кученце,за да впечатли приятелката си.И явно е успял,защото тя го целува.На една пейка забеляза как малко момиченце се натиска с доста по-възрастен мъж.Емигрантът видя и хувави неща в България,но те бяха недостатъчни на фона на всичките лоши.Той не искаше детето му да отрасне тук.Не и днес.Дойде време да заминава обратно за Германия.На летището се сбогува с близките си.Качи се в самолета.Очите му се насълзиха.Искаше му се да слезе веднага,докато е време.Въпреки всичко той обичаше България.Тя е родината му.Тук е отрасъл,тук се е забавлявал,тук са били приятелите му,тук е срещнал първата си любов.Но тук той не можа да се реализира.Тук няма бъдеще за него.

    Сега мислеше за жена си и дъщеричката си в Германия.Самолетът потегли.През прозореца той видя как се отдалечаваше от родината си,малко по малко...                                                 К




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Огледалото
11.06.2009 19:38
Все едно се видях в огледалото, с еднинствената разлика- смених през 96г. Германия със САЩ. Отдалечен съм завинаги и съм се освободил от БГ гражданство. Това е. Време е да се погледне истината в очите
цитирай
2. nessa - Добър разказ...
11.06.2009 19:57
харесва ми. И аз бях емигрирала, но си намерих много добра работа в България, като се върнах. Така че всичко е до късмет.
цитирай
3. krasunjo - О да!
11.06.2009 20:15
О да, колко жалко, че е вярно за съжаление. И така продължава и пак и пак..... Държава и родина не е едно за ОГРОМНО съжаление.

цитирай
4. анонимен - Obicham i mrazia..
11.06.2009 21:20
Tajen raskaz, no...za sajalenie tova e istinata.
Jiveia v USA. Niama da komentiram kak, kakvo, zashto, koga ....
Prosto iskam da kaja, che silno obicham Balgaria i sashto taka silno mrazia tazi darjava!
I osobeno, kogato cheta za sramni koalicii mejdu " osrameni " veche partii.
Niama da se varna! Za kakvo?
Stiga veche!
цитирай
5. hornet - пак в десятката...
19.07.2009 06:07
....за проблема се говори,ако не искаш да се превърне в комплекс.....
цитирай
6. анонимен - Мръсотията в българия ...
17.02.2011 09:37
... се разпостранява отдавна но найвече това се забелязва след `44-та. Ако сте обърнали внимание паметника на Съветската армия е построен десетина години след `44-та и това се дължи на ГОРЯНИТЕ но от тогава до днес не сме гъкнали.
Просто ръководителите на държавата не са Българи и колкото повече Българи бягат толкова ОБЕЗБЪЛГАРЯВАНЕТО върви към успешен край, защото на ОНИЯ не им трябват умни и знаещи Българи - на тях са им достатъчни шофьори, сервитьори и чистачи и за това си ги и отглеждат с ПОМОЩИ.Купуват си и земя и си изграждат селища от затворен тип, за да са изолирани от слугинажа и България все повече заприличва на Балистан ( Палестина ).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aroundus
Категория: Други
Прочетен: 191787
Постинги: 46
Коментари: 369
Гласове: 1498
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол